© B-architecten

Station of Laken

The centre of the former railway station of Laken will become the new entrance zone on the ground floor. Here we can find the socio-cultural café, the entrance hall, the multi-purpose hall with green room and cloakroom and toilets.
A new contemporary extension at the platform side improves the flexibility of the railway station. This south oriented winter garden is a reference to the original acces to the platforms. A new circulation zone vertically connects all functions of the building: exhibition halls, studios, meeting rooms, working areas, …
The façades of the former station have been carefully restored. The original structure of the building is respected to its maximum extent.

public building

Competition 1st prize
Status in design
Location Laken
Surface 1.200 m²
Client City of Brussels
Team Evert Crols, Eva De Clerck, Kenny Decommer, Mira De Winne, Dirk Engelen, Sven Grooten, Karol Grygolec, Louise Lauwers, Els Vanmellaert, Evelien van de Riet, Kim Vanthienen
© B-architecten
© B-architecten
© B-architecten
© B-architecten