© ION

Suikerpark - Veurne

The Sugar Refinery Site maintained its mere industrial function until 2005. Now it will transformed into an area with a multi purpose character, including a park, housings and retail shops.

The site’s area bordering the Zuidburgweg, Rodestraat and Brikkerijstraat will be named Suikerpark (Sugar Park). It will consist of about 450 housings, retail shops, a vast town park, a pond for recreational purposes and a lively neighborhood square. Suikerpark is a place for tantalizing mix of living, relaxing and working areas in a unique park environment.

It was paramount not only to give the living and working areas a green character, but also to ensure that flexibility and diversity were offered at an affordable price. This means there will be apartments, terraced houses, living areas for the disabled, co-housings, flexible offices areas and room for liberal professions.

The new cyclist’s bridge across the Zuidburgweg and an environmental friendly bicycle and walking axis, will make the city centre of Veurne more accessible than ever before.

urban design

Competition 1st prize
Status in design
Location Veurne
Surface 133.000 m2
Client ION
Team Evert Crols, Dirk Engelen, Sven Grooten, Enrico Onofri, Olmo Peeters, Arthur Stolk
In collaboration with Evert Crols, Dirk Engelen, Sven Grooten, Enrico Onofri, Olmo Peeters, Arthur Stolk
© ION
© ION
© ION
© B-architecten
© B-architecten