© B-architecten

't Bau-huis

The hangar ’t Bau-huis next to a railway in Sint-Niklaas is renovated and expanded into a multi-purpose hall that can be used for trade fairs or major events.

The expansion consists of a second hall, a foyer with cafeteria and some private areas. This new hall contrasts sharply with the existing steelwork hall, thanks to its very specific shape and the playful positioning of the supporting beams. The foyer is a glass box under a light steel frame so it is well connected to its surroundings.
The big hall, the small hall and the foyer can be used as one big space for large events or trade fairs. The small hall can equally be used for parties thanks to its acoustic insulation.

The whole, both old and new parts, is covered by red translucent polycarbonate panels. This new layer allows the insulation of the existing hall and it gives the building a brisk and expressive look. The “porch” functions as an inviting entrance.

public building

Competition 1st prize
Status completed - 2011
Location Sint-Niklaas
Surface 3.650 m²
Client City of Sint-Niklaas
Team Evert Crols, Dirk Engelen, Sven Grooten, Thomas Pirenne, Karin Theuns, Patrick Verhamme
© B-architecten
© B-architecten
© Olmo Peeters