Koen Van Synghel on Turnova in De Standaard newspaper

Every two weeks, Koen Van Synghel writes about a new building that caught his eye in his De Standaard newspaper column 'De Architect'. 'Een stad is geen boom' is a piece about the new Turnova neighbourhood in Turnhout.

"Een stad groeit niet vanzelf. Het is hard werken om de gebouwde hardware in overeenstemming te brengen met de socioculturele en economische software. Ook al leven en groeien steden, we maken beter een onderscheid tussen een ‘natuurlijke stad’ en een ‘artificiële stad’, zoals architect Christopher Alexander aangeeft in zijn essay A city is not a tree.

Wanneer je rondloopt in het stadsvernieuwingsproject Turnova in Turnhout, merk je dat architecten hebben geleerd om de artificiële met de natuurlijke stad te verzoenen. Elementen van de oude drukkerij Brepols werden opnieuw gebruikt en bestaande stadspatronen en materialen, zoals poorten, stegen, rode baksteen en witte gevels, overgenomen.

Prominent op de site is de Turnovatoren van B-architecten. [...] Het bureau bracht wat schwung door de roltrappen naar de parking en het winkel- en kantoorcentrum te vatten in een cirkelvormig atrium. Dat alles onder een glimmend, koperen plafond.

Boven op die commerciële sokkel lieten ze de meer dan 60 meter hoge, witte Turnovatoren verrijzen. Die woontoren, bekroond met een publiek toegankelijk terras en restaurant, oogt redelijk elegant."

Read the full article here.


Learn more about Turnova.