Mundo-a, winner of the 2019 ARC Award!

De jury, onder leiding van Jan Benthem, heeft Mundo-a aangewezen als winnaar van de ARC19 Architectuur Award.

De jury prijst de fascinerende stedenbouwkundige inpassing van het kantoor en de radicale uitgangspunten op het gebied van circulariteit. Met dit project daagt B-architecten uit om anders naar de stad te kijken en zet het bureau een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid.

De jury is onder de indruk van de manier waarop B-architecten met deze injectie een nieuwe impuls heeft gegeven aan de buurt en de stad als geheel. Zij heeft daarom Mundo-a uitgeroepen tot winnaar van de ARC19 Architectuur Award. De jury prijst wijze waarop B-architecten op deze complexe locatie een zwevend gebouw heeft gerealiseerd. Door deze ingreep blijft het achtergebied met de tuin toegankelijk vanaf de straat en zorgt het project voor nieuwe levendigheid in de wijk. Volgens de jury is Mundo-a daarmee een prachtig voorbeeld van binnenstedelijke verdichting.

Bovendien heeft zij veel waardering voor de circulaire uitgangspunten van het ontwerp, waarbij vooral de houten brugconstructie lof oogst. Met dit bio-ecologische, passieve kantoorgebouw zet B-architecten een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. En dat is volgens de jury hard nodig in deze tijd.

ARC19 Architectuur Award
De ARC19 Architectuur Award gaat naar een project dat hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineert met een verrassende architectuur. Doel van de prijs is duurzaamheid te promoten als integraal onderdeel van het ontwerp. De jury heeft daarbij gezocht naar inventieve ontwerpen die op alle schalen een meerwaarde leveren voor de omgeving.

Uit 155 inzendingen heeft zij in september drie nominaties geselecteerd. Naast Mundo-a nomineerde zij ook Museum De Lakenhal in Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven & Julian Harrap Architects en Rhapsody in West in Amsterdam door TANGRAM voor de prijs. Deze projecten geven alle drie op verrassend passende wijze antwoord op een complex stedenbouwkundig vraagstuk.

Na een bezoek aan de genomineerde projecten wijst de jury uiteindelijk Mundo-a in Antwerpen aan als winnaar van de ARC19 Architectuur Award. De jury is erg te spreken over de intrigerende houten brugconstructie en opvallende groene gevel van het nieuwe kantoor. Bovendien heeft B-architecten compromisloos de circulaire uitgangspunten van de opdrachtgever doorgevoerd in het ontwerp.

Jury
De jury van de ARC19 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Jan Benthem (voorzitter, Benthem Crouwel Architects), Jan Nauta (Studio Nauta), Sylvia Renes (BenR adviseurs), Olaf Nieuwenhuis (Kroonenberg) en Marieke Giele (secretaris, de Architect).


ARC19 Awards
De ARC19 Architectuur Award maakt deelt uit van de ARC19 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorie├źn architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt.


Discover more about Mundo-a here.