NAV zooms in on Mundo-a as a clever example of spacial efficiency

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) zooms in on Mundo-a in Borgerhout as a clever example of spacial efficiency. "From non-place to paragon of bio-ecological passive construction: the office building demonstrates the sustainable philosophy of B-architecten."

"B-architecten schreef in op de ontwerpwedstrijd met een progressief idee. Een kantoorgebouw ontworpen als een brug met een houtstructuur tussen beide wachtgevels boven de site. Architect Collier: “We volgen met Mundo-a letterlijk de contour van de beide wachtgevels. Dat levert een zo compact mogelijk bouwvolume op met vijf bouwlagen. Het is stabiliteitstechnisch moeilijk en onlogisch om het gebouw te laten afsteunen op het ondergrondse premetronetwerk. We hebben van de nood een deugd gemaakt want met de brugconstructie creëerden we een bijkomende overdekte publieke buitenruimte en vrijwaarden we de visibiliteit van het achterliggende Ecohuis.”

Om tegemoet te komen aan de vraag naar maximaal gebruik van bio-ecologische materialen, koos B-architecten ervoor om een gebouw te ontwerpen met zo weinig mogelijk structureel staal of beton. “De hoofdstructuur bestaat uit drie vakwerkliggers van vier verdiepingen hoog die de overspanning maken over de volledige breedte van het gebouw, zo'n 32 meter”, vertelt architect Collier. “De vakwerken zijn samengesteld uit balken en kolommen van gelamelleerd hout. Tussen de vakwerken liggen houten sandwichvloeren opgevuld met cellulosevlokken.”

In de toekomst zou de functie van Mundo-a zelfs kunnen wijzigen volgens de architect. “Door de flexibiliteit van het gebouw zou je het met minimale ingrepen kunnen herbestemmen naar een project met twee appartementen per verdieping. De houtstructuur is droog afgewerkt met stalen knopen, waardoor je het gebouw in theorie zelfs zou kunnen demonteren en op een andere plek terug opbouwen.”"

Read the full article here.


Read more about Mundo-a.