Koen Van Synghel discusses Erasmus University College in De Standaard newspaper

Every two weeks, Koen Van Synghel writes about a new building that caught his eye in his De Standaard newspaper column 'De Architect'. 'Dromen van een nieuw soort school' is a piece about the new Erasmushogeschool Brussel campus.

"Fusies en hervormingen in het hoger ­onderwijs deden de voorbije jaren dromen van een ander soort schoolgebouwen. Zo bedacht de Erasmushogeschool voor haar nieuwe Campus Kanal in Brussel een nieuwe definitie. Via een architectuurwedstrijd zocht ze naar ‘een omgeving waarbij leren kan plaatsvinden op allerlei locaties, tijdstippen en in verschillende vormen’. Die wedstrijd werd in 2013 gewonnen door een gelegenheidsteam van B-architecten en Bevk Perovic Arhitekti uit Ljubljana, Slovenië.

Het team heeft zijn gebouw neergepoot in de Dansaertwijk. Boven een glazen plint zweeft een imposant gevelfront in donkere baksteen, dat zelfverzekerd een smoel geeft aan de nieuwe hogeschool. In één beweging legden de architecten een driehoekig voorplein aan. [...]

Hebben de Slovenen en de B-architecten daadwerkelijk een vernieuwende leeromgeving geschapen? In zekere zin wel, door de bibliotheek op de halfverzonken onthaalverdieping te laten overlopen in een stille ruimte waar studenten kunnen studeren. Nog vernieuwend zijn de glazen boxen die verweven zijn tussen de trappenpartijen. Daar kunnen de studenten in relatieve stilte werken of samenkomen. Ook de modules, die er met hun rug-aan-rugbanken en tafeltjes uitzien als treincoupés, geven het schoolgebouw ruimte voor individueel en collectief leren."

Read the full article here.


Learn more about the project.