Roeselare Town Hall - press conference 19.11

The city of Roeselare gave a press conference on the high sustainability standards and timber frame construction of the new Roeselare Town Hall. Read the press release here.

Roeselare bouwt het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen

In 2024 opent het nieuwe stadHUIS van Roeselare. Dit zal ook meteen het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen zijn, dankzij de hoge duurzaamheidsnormen waaraan het zal voldoen en de keuze voor houtskeletbouw.

Het stadhuis van Roeselare ondergaat de komende jaren een make-over. De opvallende architectuur (met de toegangspoort opnieuw aan de Grote Markt) en de integratie van de historische monumenten en erfgoed in het project springen onmiddellijk in het oog. De verouderde gebouwen maken plaats voor een duurzaam en toegankelijk administratief centrum, waarin inwoners, beleid en stadsmedewerkers elkaar ontmoeten. Een nieuwe binnentuin geeft een groene impuls aan het stadshart van Roeselare.

Een toonbeeld van duurzaamheid

Het stadhuisproject toont een sterk engagement op vlak van duurzaamheid, klimaat en energie dankzij een aantal weloverwogen keuzes. Het bouwteam van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter tekende samen het ontwerp dat in 2024 moet resulteren in een nieuw stadhuis opgetrokken in houtskelet. Bovendien moet het nieuwe stadhuis het BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’ halen.

Het nieuwe stadhuis beoogt een excellente duurzaamheidsscore

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) is een internationaal erkende en onafhankelijke methode om de duurzaamheid van een gebouw te meten en beoordelen, gecontroleerd door een externe organisatie. Het BREEAM-label daagt de architecten en de Stad uit om op elk gebied van het bouwproces rekening te houden met de belasting op het milieu en duurzame materialen en technieken te gebruiken.

BREEAM kent aan gebouwen verschillende scores toe: van good over very good en excellent tot outstanding. De score van het gebouw wordt bepaald op basis van 10 categorieën, zoals afval, welzijn, energie en materiaalgebruik, transport, vervuiling, gezondheid, …. In elk categorie moeten er punten gescoord worden door middel van duurzame voorzieningen. Het stadhuisproject mikt op het excellent-label en zet daar 168 innovatieve acties en oplossingen tegenover, zoals bouwafval beperken, alternatieve transportmiddelen, bufferen en hergebruik van regenwater, circulair materiaalgebruik, bouwen op de bestaande site, afbraakmaterialen hergebruiken, zorgen voor toegankelijkheid, kwaliteit van het binnenklimaat in de gebouw, fietsverkeer bevorderen, slim waterbeheer, … . Het warmtenet van MIROM zal het stadhuis verwarmen. Onderzocht wordt of men met dat net ook in de zomer zal kunnen koelen.

Duurzaam is niet noodzakelijk synoniem voor duur. Deze doordachte aanpak voorkomt veranderingen of late aanpassingen tijdens en na de bouw. Het nieuwe stadhuis zal minder onderhoud, herstellingen en aanpassingswerken vragen. De energiekosten van water, gas en elektriciteit zullen zakken met 70 procent. Bovendien betekent het nieuwe stadhuis een sterke verbetering voor medewerkers en bezoekers dankzij het akoestisch comfort en de kwalitatieve luchtstromen.

Keuze voor houtskeletbouw

Een tweede keuze is de houtskeletbouw. Het nieuwe gebouw wordt volledig gedragen door een houten constructie, zoals de vloerplaten, balken en kolommen. Het hout is per definitie een hernieuwbaar product, dat bovendien CO2-neutraal is.

De houtbouw in combinatie met het excellent-label van BREEAM zorgen ervoor dat het stadhuis terecht de titel van meest duurzame stadhuis van Vlaanderen mag opeisen, ondanks het feit dat er ook voor gekozen werd om erfgoed en monumenten te integreren in het geheel.

In beeld: verborgen tuin krijgt vorm

De huidige stadshuissite is over de jaren heen een onoverzichtelijk kluwen van verschillende panden geworden. Die verouderde versnippering maakt in 2024 ruimte voor een binnentuin. De groene parel is toegankelijk voor voetgangers via de geborgen ingang van de Zuidstraat. Terwijl het gonst van activiteit rond en in het stadhuis, doet de weelderige en biodiverse binnentuin de bezigheid vergeten.


Read more about the project here.