Van Meterenkaai

Collective housing , Retail

Van Meterenkaai is a new corner building in Antwerp that replaces an obsolete 1970s building, providing space for commercial units and 24 flats, spread over nine floors.

Status

under construction

Location

Antwerp

Surface

3.427 m²

Client

Goplus nv

Team

Evert Crols, Juanjo Cubí Hernández, Dirk Engelen, Sven Grooten, Valentin Piret, Inge Stevens, Ruben Stuijk, Larissa van Aalst, Kristiaan Van Weert, Domien Wuyts

While the design could be described as ‘stately’, it still maintains a harmonious relationship with its surroundings, featuring three vertical sections that strive to achieve balance within the building itself too. From the northern approach, the new corner building functions as a gateway to the inner city, reinforced by its pronounced verticality.

The front façade will have vertical bay windows with built-in terraces, and winter garden terraces with folding windows. The latter not only provides shelter from the wind, but strengthens the visual effect of the building and improves quality of life for its inhabitants through year-around access to outdoor space.

The living areas of both the studio flats and the two-bedroom apartments are invariably situated at the front of the building, with a magnificent panoramic view of the Scheldt River. The spacious three-bedroom duplex apartments on the top floor will also have a view of the city centre from the rear façade. The building is finished with glazed brick in a light, green-grey tone, above a plinth of polished, architectural concrete that carefully interacts with the colour of the bricks.

Similar projects