Boterberg

Collective housing

On the domain Boterberg in Kalmthout the outbuildings of the castle with the same name were renovated into seven dwellings.

Awards

Onroerenderfgoedprijs, winner - 2017

Status

completed - 2016

Location

Kalmthout

Surface

1.288,5 m²

Client

ETxE bvba

Team

Klaas Adriaensen, Hans Christian, Evert Crols, Hanne De Vos, Dirk Engelen, Sven Grooten, Sebastiaan Leroy, Margot Proesmans, Charlotte Stes, Toya Verstrepen

In collaboration with

B-bis architecten

The caretaker’s house and the barn are now a double house. The former stables for the cows, pigs and horses have been turned into one-family houses.
All these buildings belong to the government protected cultural heritage and are situated in a nature reserve. This means the volumes and the outer walls have to be safeguarded.
The basic shell of the units was dealt with in a common project. This allowed the creation of unity in the cluster of buildings.

All habitants share the rest of the wide, green and forested domain that offers a swimming pond, an orchard and a vegetable garden. The castle itself houses a department of a psychological center, a graphic design agency and guest rooms.

Similar projects